Razstava dijakov SŠOF – IZZIVI

Razstava dijakov SŠOF – IZZIVI

 

Zelo malo manevrskega prostora je dandanes v šoli za vse tisto, kar bi šola morala biti. Večino časa žal posvečamo podrejanju togim sistemom dela, ki niso nujno prava pot. Gonja za točkami, odstotki, spričevali in drugimi dosežki nas  je pripeljala do tega, da upravičeno lahko podvomimo  v to, da so takšne aktivnosti sploh povezane z znanjem ali morda s tem ne polnimo le statističnih stolpcev teh ali onih raziskav.

Projektni teden je drobec časa v šolskem letu, ko ustvarjalnost lahko zadiha s polnimi pljuči, ko se znanje lahko udejanji, povezuje, sintetizira in kljub kratkemu roku tudi izvede. Gre za obliko projektnega dela, ki ni vezana na aktualni šolski urnik, za ta čas ga prilagodimo glede na naravo dela. Odmorov tako ne kroji šolski zvonec, pri pouku pa hkrati sodeluje več učiteljev. Če v določenih situacijah zaman čakamo na takšne ali drugačne izdelke dijakov in jih nemalokrat celo  označimo za lenobe in brez interesa za šolo, si moramo na tem mestu priznati, da temu ni tako.

Projektne tedne  na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo Ljubljana izvajamo že vsa leta, od prenove programov dalje. Letošnji je poseben v tem, da smo se osredotočili na spoznavanje strokovnih področij, ki jih imamo na šoli. Tako so dijaki za en teden zamenjali študijske smeri in oblikovalske ideje nadgrajevali z izkušnjami učiteljev drugih smeri. Grafični oblikovalci so tako znanje nadgrajevali na področju industrijskega oblikovanja, modni oblikovalci z grafičnim oblikovanjem in oblikovalci uporabnih predmetov z modnim oblikovanjem.

Na ogled je postavljen izbor aktivnosti projektnega tedna, kot tudi drugih oblik netipično šolskega dela, v katerih je vidno strokovno prizadevanje učiteljev in znanje dijakov, ki so ga pridobili pri praktično vseh predmetih na šoli.

 

Gregor Markelj, ravnatelj SŠOF

 

Dijaki SŠOF

 

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana

 

Morda vam bo všeč tudi...