Intra Muros 1.10. – 6.12.2015

Marko Kovačič in Rok Mohar: Intra muros

 

„Postavitev bo sestavljena iz konstrukcije, ki bo postavljena centralno v prostor in bo asociirala tako na nekakšno strašilo kakor na vislice, na katerih nad odvrženimi, žalostnimi, obupanimi otroškimi podobami in nad mehanskimi deli visi objekt. Upodobiti želiva strah in nasilno skrivnost duše. Umiramo, še preden dozorimo, kakor da bi vsaka revolucija pojedla svoje otroke. Mogoče bi to lahko bil le strah pred izgubo moči? Konstrukcija z elementi modernizma bdi nad simbolno ekspresivnimi podobami, ki bi bolj ustrezale vzdušju tridesetih let prejšnjega stoletja kakor postmodernistični apokalipsi.“

Marko Kovačič je eden velikih provokatorjev sodobne slovenske likovne umetnosti. Njegov umetniški rodovnik sega daleč v preteklost, najpomembnejša pa je zadnja, modernistična stopnja, obdobje – približno – zadnjih stotih let. V zvezi z njegovim opusom je v svetovnem okviru najprej treba omeniti dadaizem časa med prvo svetovno vojno in po njej, v slovenskem pa Grupo Junij, ki je svojo pot začela v času vietnamske vojne, vojne, ki je bila geografsko daleč, po zaslugi novih medijev, zlasti televizije, pa je prodrla v vsak dom, tudi v slovenske.

Vojne se nikoli niso končale, medijev pa je še več in trpljenje, ki jih vojne in druge krize povzročajo, je tako še bolj prisotno v naših življenjih. In v naši umetnosti: sodeč po starejših delih je Kovačič predvsem satirik, oster, a humoren. Intra muros ima drugačen značaj: je predvsem bridek protest, ne proti neki konkretni situaciji, ampak proti vsemu trpljenju, zlasti proti trpljenju otrok. Avtorja projekta sta se tako postavila v pozicijo, ki je v sodobni slovenski umetnosti izjemna, a nujna.

Lev Menaše

 

Marko Kovačič
Rok Mohar

 

dr.Lev Menaše

 

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana

 

  • Mestna občina Ljubljana
  • Energetika Ljubljana
  • Vodovod Kanalizacija

Morda vam bo všeč tudi...