IZZA PEVEC in ALJA PIRY – IN MORDA TUDI 2.8. – 13.8.2017

IZZA PEVEC in ALJA PIRY – IN MORDA TUDI 2.8. – 13.8.2017

 

Etimologija pripoveduje, da beseda okno izhaja iz samostalnika oko, v angleščini pa iz besed za veter (wind) in oko (eye). Tradicionalno so okna torej razumljena kot oko hiše, njihova metaforičnost pa se s tem še ne konča: če jih je v renesansi Leon Battista Alberti primerjal s sliko, se nekaj stoletij kasneje nanje naveže tudi fotografija. Razstava umetnice Alje Piry In morda tudi se v osnovi naslanja na motiv okna, prek njih pa se odprejo vprašanja umetnosti, vsakdana, pogleda in galerijskega prostora. Na ogled bodo nekatera nova dela: fotografije in video so nastali v navezavi na Galerijo DLUL, ki jo video tudi neposredneje tematizira.

Alja Piry (1982) je leta 2010 končala študij slikarstva na Universität für angewandte Kunst na Dunaju.V konceptualno zasnovanih risbah, slikah, knjigah umetnika ali video in audio posnetkih kontemplira in se sooča z raznimi situacijami, v katerih se znajde sodobni posameznik, še posebej umetnik.

 

Iza Pevec (1987) je končala študij umetnostne zgodovine in primerjalne književnosti. Že dlje piše o umetnosti in kulturi, bila je sodelavka Radia Študent, od leta 2014 pa je tudi honorarna sodelavka Radia Ars. Kot mlada kuratorka je sodelovala v projektu Galerije Škuc ZAGON in programu Centra in Galerije P74 Inkubator za mlade kustose. Od leta 2013 sodeluje tudi z revijo Fotografija, leta 2017/2018 pa je tudi udeleženkaŠole za kuratorske prakse in kritiško pisanje v okviru SCCA Ljubljana.

 

 

 

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana

Breg 22

SI – 1000 Ljubljana

T:  01 434 94 65

E-mail: info@dlul-drustvo.si

 

Morda vam bo všeč tudi...