Nagrada Ivane Kobilca 2019

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana letos drugič podeljuje dve nagradi in priznanje,  poimenovane po eni naših najvidnejših slikark Ivani Kobilca.  Odbor za podelitev nagrad Ivane Kobilca v sestavi Aleksandra Saška Gruden, Aleksij Kobal, Vladimir Vidmar, Zora Stančič in Barbara Borčić, predsednica, je izmed prispelih predlogov izbral nagrajenca in dobitnico priznanja Ivane Kobilca za leto 2019.

Nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo lahko prejmejo ustvarjalci, člani DLUL, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki ali življenjskim opusom trajno obogatili slovensko vizualno umetnost ter so starejši od 65 let.

Nagrado Ivane Kobilca za aktualno produkcijo se podeljuje članom DLUL za izjemne dosežke ali novosti na področju likovne umetnosti v obdobju zadnjih petih let.

Priznanje Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike likovne in vizualne umetnosti, ki so s svojo dejavnostjo pomembno pripomogli k delovanju in kakovosti področja in niso člani DLUL.

 

Nagrado Ivane Kobilce za življenjsko delo 2019 prejme Sergej Kapus

Za konsistenten slikarski opus in analitičen pristop k slikovnemu polju, s katerim odpira prostorske in časovne paradokse ter potrjuje enigmatičnost vizualnosti. S svojim slikarskim in teoretičnim delom je bistveno zaznamoval slovensko umetnost zadnjih štirih desetletij.

Sergej Kapus že od zgodnjih sedemdesetih let minulega stoletja ustvarja izredno konsistenten slikarski opus, ki analitično pristopa k slikovnemu polju in v njem odpira prostorske in časovne paradokse, ki ozaveščajo netransparentnost in enigmatičnost vizualnosti. Pozneje je ustvaril še izredno zanimive podobe, ki so soočile slikarske poteze z digitalnimi podobami Marsove površine in pri tem zastavile relevantna vprašanja o statusu slikarstva v postdigitalni dobi.  Ob svojem slikarskem delu je Kapus ves čas tudi mislec in teoretik. Pomembni so njegovi teoretski teksti o slikarstvu, esenca njegovega razmišljanja o časovni komponenti slikarstva pa je bila nedavno predstavljena v zborniku Futur antérieur.

Delo Sergeja Kapusa je bistveno zaznamovalo slovensko umetnost zadnjih štirih desetletij.

 

Nagrado Ivane Kobilca za aktualno produkcijo 2019 prejme Svetlana Jakimovska Rodić

Za prepričljivo obravnavo ekološko socialnih razmer skozi inovativen umetniški pristop na razstavi Made in Forest Narejeno v gozdu v Lapidariju Galerije Božidar Jakac.

Predmet ustvarjanja Svetlane Jakimovske Rodić so posledice potrošniško naravnane družbe, ki izdatno podpira pereč problem globalnega segrevanja. Na samostojni razstavi v Lapidariju Galerije Božidar Jakac s pomenljivim naslovom Made in Forest / Narejeno v gozdu,
je, denimo, predstavila serijo monotipij in instalacij, pri katerih je za matrico uporabila lubje dreves. To pa je premreženo s sledmi lubadarja, ki so tudi sledi uničenja narave z napačnimi posegi vanjo, kakor tudi z reprodukcijo lesa in čezoceanskim transportom. Čeprav nas zgodba razstave popelje v gozd, ki ga prek mitov, pravljic in bajk doživljamo prvinsko ali kot nekaj neracionalnega, je ta v resnici zasnovana kot eksperiment na preseku med naravo in kulturo.

 

Priznanje Ivane Kobilca za sopotnike in podpornike 2019 prejme Piera Ravnikar

Za odločilen prispevek k razvoju, predstavitvi in uveljavitvi umetniške scene v Ljubljani in širšem mednarodnem okolju.

 Piera Ravnikar je v obdobju med letoma 2009 in 2019 izpeljala preko 1000 kulturno-umetniških projektov, v Kinu Šiška, je vzpostavila prepoznavne prireditve, kot so Bienale neodvisnihStripolis, festival Tinta, Mural Arts Residency in številne druge. Leta 2017 je odprla samostojno galerijo Ravnikar Gallery Space, s katero predstavlja slovensko umetnost tudi na sejmih po svetu. Sodeluje pri mednarodnih projektih in v vseh aspektih svojega delovanja izkazuje sposobnost prepoznavanja kakovosti in inovativnosti v umetniškem ustvarjanju, obenem pa tudi dobro poznavanje problematik delovanja in preživetja v umetniškem poklicu. Ob vsem tem pa  ohranja neizmerno ljubezen in vero v pomembnost umetnosti.

Morda vam bo všeč tudi...