Štirje naši člani so prejemniki letošnjih nagrad in priznanj Riharda Jakopiča!

Letos je žirija 14. in 15. aprila v prostorih ZDSLU izbrala: Nagrado Riharda Jakopiča, dve enakovredni nagradi za življenjsko delo Riharda Jakopiča in dvoje priznanj Riharda Jakopiča.

Največja nagrada na področju likovno vizualne umetnosti v Sloveniji je posvečena slikarju, impresionistu, Rihardu Jakopiču (1869–1943), ki je bil osrednja osebnost slovenskega slikarstva v prvi polovici 20. stoletja.

Razpis za Jakopičevo nagrado in Jakopičevi priznanji je bil odprt med 22. 2. 2021 in 16. 3. 2020. Na ZDSLU prispelo 25 predlogov, v katerih je bilo predlaganih 27 kandidatov za nagrade.

Žirija za izbor letošnjih nagrajencev, ki so jo sestavljali predstavniki Odbora ustanoviteljev: Aleksander Bassin (SDLK), ki je predsedoval žiriji in člani Marko Jenko (MG + MSUM)Tomaž Furlan (ALUO) in Mojca Smerdu (ZDSLU), se je po temeljitem premisleku odločila, da bo izboru nagrajencev posvetila več časa in se je zato sestala 14. in še 15. aprila 2021. Tako so v četrtek, 15. aprila, izbrali letošnje nagrajence in ker je bil nabor kvalitetnih kandidatov zelo velik, so poleg dveh priznaj in nagrade Riharda Jakopiča, letos podelili tudi dve enakovredni nagradi za življenjsko delo.
Žirija je soglasno izbrala dva prejemnika priznanj Riharda Jakopiča 2021, ki sta jih dobili Uršula Berlot (1973), slovenska vizualna umetnica, akademska slikarka in umetnostna teoretičarka in Paola Korošec (1969), slovenska akademska kiparka in restavratorka. Nagrado Riharda Jakopiča 2021 je dobil Silvester Plotajs Sicoe (1965), slovenski akademski slikar in grafik. V zvezi z nagrado za življenjsko delo Riharda Jakopiča 2021, se je žirija na koncu odločila, da bosta letos podeljeni, poleg ostalih, še dve enakovredni nagradi za življenjsko delo Riharda Jakopiča 2021, ki ju dobita: Milena Usenik (1934), slovenska akademska slikarka in Franc Novinc (1938), slovenski akademski slikar in likovni pedagog.

Med 22. 4. in 15. 5. 2021 bo v Galeriji ZDSLU na ogled razstava, posvečena letošnjim nagrajencem kot del vsakoletnega programa ZDSLU, na kateri bodo svoja dela skupaj razstavili Milena Usenik Franc Novinc in Silvester Plotajs Sicoe.

Milena Usenik
Silvester, Plotajs Sicoe