Dušan Muc, PRESKUŠNJA PO HRASTOVCU / risba, 13.1.- 13.2.2022

Ob gledanju risb Dušana Muca se spet zastavlja vprašanje o vlogi gledalca pri kreiranju umetnine. Hrastoveljske freske so stare več kot petsto let, ampak ko se z njimi sreča ustvarjalen pogled, jih, ko jih gleda, tudi sam oblikuje; te risbe nam kažejo ta proces oblikovanja.

Sámo dejanje gledanja je obenem tudi dejanje imaginacije kot tvorjenja podob. Že Oscar Wilde je dejal, da je gledalec tisti, ki ustvarja umetnino. To je v dvajsetih letih minulega stoletja ezoterik Julius Evola poskušal razložiti tako: »Ne moremo reči, da je umetniško neko delo samo v sebi, ampak je umetniška določena funkcija Jaza, s katero le-ta povzroči, da neki dani objekt njegove izkušnje postane to, kar je potem opredeljeno kot umetnina.«

Risbe Dušana Muca lahko vidimo kot potovanja po prostorih, ki jih odpirajo hrastoveljske freske. Njegova subtilna, nežna risba, izurjena tudi v ilustraciji, ohranja avtorske značilnosti, toda obenem sledi obrisom figur Janeza iz Kastva in jim daje v novem času še novo življenje.


Iz besedila dr. Miklavža Komelja.

Morda vam bo všeč tudi...