POGLED NAPREJ in PMN, Galerija DLUL,18. junija ob 18.00

Razstava študentk in študentov magistrskega študija umetniških smeri na ALUO.

Odprtje na Muzejsko noč, 18. junija 2022, ob 18. uri.

Galerija DLUL, Breg 22, 1000 Ljubljana

Razstava bo na ogled do 17. julija 2022.

Razstavljajo: Kaja Horvat, Ana Janež, Ema Klinar, Vid Koprivšek, Farah Sara Kurnik, Matej Mihevc, Tena Palijan, Polona Pečan, Špela Šedivy, Nina Tovornik, Isidora Todorić

Razstava Pogled naprej je zasnovana v sklopu dogodkov ob 40. obletnici delovanja Društva likovnih umetnikov Ljubljana.
Gre za prvo v vrsti letnih razstav, ki je namenjena povezovanju in sodelovanju Društva likovnih umetnikov Ljubljana s študenti, ki zaključujejo magistrski študij na ALUO.

Razstava Pogled naprej zaradi svojega  motiva ni zamišljena kot konceptualno zaokrožena celota, ki osvetljuje specifično problemsko polje znotraj sodobne umetnosti, temveč je predvsem platforma za reprezentacijo vzhajajočih umetniških praks. V tej perspektivi tudi postavitev opušča klasičen kuratorski pristop – z izjemo izbora del – in njihovo  prezentacijo v kontekstu organizacije galerijskega prostora razume kot del in nadaljevanje ustvarjalnega postopka razstavljavk in razstavljavcev. Postavitev tako postavlja kreativen izziv in spodbuja sodelovalno participacijo avtoric in avtorjev, ki skozi lastno interpretacijo in vizijo vzpostavljajo dialog med deli in oblikujejo »improvizirano okolje« za njihovo prezentacijo. Razstava postaja ustvarjalni laboratorij, v katerem se mešajo raznovrstni umetniški pogledi in ustvarjalne prakse, ki težijo k transgresiji ločnic med umetniškimi mediji in kažejo smernice novih umetniških produkcij in aktualnih vprašanj: od post-internetne estetike, medijske hibridnosti, alternativnih praks gledanja in branja vsakdanjih rutin, konstruiranja fiktivnih svetov skozi igričarsko kulturo do inovativnih interakcij med delom, objektom in gledalcem, dekonstrukcije telesa skozi politiko lepotne industrije in njegove mentalne in fizične kolonizacije skozi logiko kapitala.

Dr. Nadja Gnamuš

(na fotografiji je delo Nine Tovornik, Ti imaš vso oblast nad menoj, a jaz imam vso vednost o tebi, vosek, lopata, 2022, mentor prof. Jože Barši, foto: M. Z.)

Razstavo so omogočili:

 

 

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi...