Tiskarski laboratorij Olafa Ladoussa

/vezja in linorezi/

V Madridu živeči avtor francoskih korenin bo na svoji krstni samostojni predstavitvi v Ljubljani razstavil serijo  grafik, povečini lesorezov oziroma linorezov. Za Ladoussev likovni izraz je značilna preprosta risba, ki jo avtor nadgrajuje s številnimi vplivi iz sodobne (pop)kulture, pri čemer se pogosto poslužuje tudi tehnike kolaža. Njegov eklektični, a samosvoj izraz je tako zaznamovan s posebno svežino in likovno sintakso, ki ji ne manjka ironičnih podtonov. Avtor ustvarja preproste figuralne motive, ki se pogosto spogledujejo z likovno izraznostjo stripa oziroma animacije – dveh področij, na katerih je Ladousse prav tako nadvse plodovit ustvarjalec.

Olaf Ladousse je znan tudi po svojih unikatnih glasbilih, ki jih iz zavrženih elektronskih igrač izdeluje skupaj s svojo partnerico Carmen Espina. Tako imenovani doo-rags so male hrupne napravice, hkrati pa tudi svojevrstni umetniški objekti, ki se s svojo likovno podobo izvrstno ujamejo z avtorjevim grafičnim delom. Na razstavi bo Ladousse predstavil tudi serijo omenjenih glasbil, s katerimi bosta s Carmen Espina izvedla otvoritveni glasbeni performans.

Olaf Ladousse je hiperaktivni raziskovalec likovnega medija in zvoka. Leta 1992 je zaključil šolanje na Les Ateliers ENSCI (National Advanced School of Industrial Design) v Parizu. Ladousse je objavil več samostojnih izdaj stripov, soustvaril (uredil in zrisal) pa tudi več stripovskih zbirk. Pri svojem delu združuje strip z grafiko, stripovske elemente pa vključuje tudi v svoje glasbene instrumente. Ladousse je obenem tudi založnik enega najstarejših stripovsko-grafičnih fanzinov z imenom Que Suerte.

Poleg likovnega ustvarjanja se Ladousse ukvarja tudi z izdelovanjem neonskih svetil in avtorskih glasbil iz igrač (doo rag). Skupaj s partnerico Carmen Espina sta ustanovila glasbeno skupino LCDD; z zvočnimi performansi kvartet LCDD pogosto nastopa ob nemih filmih in drugih priložnostih. Olaf Ladousse je kot ilustrator v zadnjih let objavil več del v španskih tiskanih medijih in revijah. Ladousse je tudi član grafičnega združenja El Cartel. Samostojno ali z El Cartelom je sodeloval na številnih razstavah v domovini in mednarodnem prostoru.

Spremljevalni program ob gostovanju Olafa Ladoussa:

DELAVNICA LINOREZA

studio tipoRenesansa, Breg 22, LJ., sobota, 10. oktober 2015, 10.00-18.00

Enodnevna brezplačna delavnica linoreza, ki jo bo vodil Olaf Ladousse, je namenjena vsem tistim, ki bi radi osvojili osnovne veščine te stare grafične tehnike ali jih nadgradili pod mentorstvom prekaljenega mojstra. Asistiral bo Andrej Štular.

prijave na delavnico: core@mail.ljudmila.org, ali na 031 401 556

GLASBENI PERFORMANS IN POGOVOR Z AVTORJEMA RAZSTAVE

Galerija DLUL, Breg 22, LJ., ponedeljek, 12. oktober 2015, ob 19.00

Ponovitvi otvoritvenega glasbenega performansa, ki ga bosta na svojih glasbilih (t.i. doo−rags) izvedla Olaf Ladousse in Carmen Espina, člana dueta LCDD, bo sledil pogovor, kjer bosta avtorja spregovorila o svojem delu in o umetnosti nasploh. Pogovor bo moderiral Bojan Albahari, član uredništva revije Stripburger.

RAZSTAVA V STUDIU TIPORENESANSA

studio tipoRenesansa, Breg 22, ponedeljek, 12. oktober 2015, ob 20.00

Olaf Ladousse bo bivanje v Ljubljani izkoristil tudi za snovanje novega stripovskega dela. Avtor ga bo izdelal in natisnil v studiu tipoRenesansa, kjer bo novo stripovsko delo tudi razstavljeno. Sočasno bodo v studiu predstavljene tudi grafike, nastale na delavnici linoreza.

Tiskarski laboratorij Olafa Ladouss

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana