Retrofonika

Retrofonika

 

Retrofonika je zvočno-kiparska inštalacija dveh ustvarjalcev, kiparja Boštjana Drinovca in glasbenega eksperimentatorja Primoža Oberžana. Objekt Retrofon se vrača v prvotni, simultani prostor akustičnosti, kot jo je pozdravljal Marshall McLuhan, kajti zavedal se je pasti dominantnega preplavljanja družbe z novimi tehnologijami. Zvočno kiparska inštalacija materializira zvok s pomočjo sestavljanja različnih objektov, ki v skupni interakciji osmišljajo celoto. Delo izrazito gradi na zvočnem projektu v javnem prostoru in fizični interakciji s strojem ter participatornosti, kjer gledalčevo_kino sodelovanje in odzivanje vplivata na delo samo. Vsakdanji predmeti, ki sestavljajo artefakt , so izpostavljeni novemu kontekstu, v katerem je poudarjena njihova zvočnost.

V digitalni dobi smo priča, da zvok izgublja podstat zaradi algoritma. Če je zvok valovanje zraka, potem je digitalizirani zapis zvoka, ki je še zakodiran s kompleksnimi algoritmi, zgolj senca sence. MP3 in podobni formati so predelan zvok, ki v prvi vrsti služi zabavni in drugi industriji. Interakcijo z drugimi govorečimi, pojočimi ali jokajočimi, je zamenjalo klikanje, razbijanje, pritiskanje, brenkanje pa umirjeno pritiskanje na plastično tipkovnico. Da bi se vrnili k zvoku samemu, sta umetnika tako zopet vzpostavila “naravno okolje” za proizvajanje zvokov na tradicionalen način, kjer vidnost in nazornost zvoka prideta v ospredje.

Boštjan Drinovec kot konstruktor in mehanik z občutkom za formo in prostor sooblikuje objekt Retrofon, ki ga zvočni raziskovalec Primož Oberžan prevaja v zvok. Materija se skozi formo translocira v zvok oz. slišnost. Delo samo pa nagovarja gledalca_ko, da pristopi, se dotakne ter jo z zvokom oživi.

Retrofon je kiparski objekt in obenem prefinjen instrument glasbenega eksperimentiranja. Objekt sestavljajo vsakdanji retro elementi kot sta telefon in tipkalni stroj, ki prenašajo zvok in ustvarjajo glasbo ter jo simbolično umeščajo v naravni prostor. Skozi predvajanje zvoka, ki prihaja iz “naravnega okolja” poskuša delo v jukstapoziciji reflektirati načine bivanja in delovanja sodobnega posameznika; ujetnika zahodne družbe in njene fascinacije nad napredkom ter zasičenostjo z najmodernejšo tehnologijo.

Dinamika delovanja zvočne inštalacije in njena umestitev v izbran javni prostor razpira refleksijski moment strateške aplikacije znanih vsakdanjih elementov, ki vzpostavljajo nove povezave med telesom gledalca_ke/obiskovalca_ke in objektom. Zvočno kiparska inštalacija Retrofonika je premišljena združitev materialnih elementov, ki preko vibracij, ki jih sproža vmesnik, ustvarjajo zvok. “Vibracija je duh materije”. (Primož Oberžan)

 

Boštjan Drinovec (1973) je magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost  v Ljubljani končal leta 2001. Od leta 2008, po izvolitvi v naziv docenta, poučuje kiparstvo na oddelku za oblikovanje (smer industrijsko in unikatno oblikovanje). Je ustvarjalec AKC Metelkove mesta in dobitnik več priznanj (Županjina nagrada Oko in duh, Ljubljanski Magistrat 2005; Priznanje pomembnih umetniških del v kiparstvu, Univerza v Ljubljani, 2006). Sodeloval je na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, več njegovih del pa je postavljenih v javnem prostoru.

Primož Oberžan (1973) je rojen v Laškem. Diplomiral na ljubljanski Filozofski fakulteti iz filozofije in sociologije kulture. Med leti 1989 in 1996 bobnar punk rock zasedbe It’s Not 4 sale. Po razpadu zasedbe leta 1997 ustanovi glasbeni kolektiv  The Stroj s katerim začne uresničevati glasbeno vizijo z glasbenim strojem iz odpadnih materialov ter desetimi tolkalci in performerji. Leta 2007 se je začel v našem prostoru pionirsko ukvarjati s kymatiko, eksperimentalnim raziskovanjem vpliva zvoka na materijo, ki jo je javnosti predstavil s projektom Kymatikon. Leta 2012 na Festivalu slovenskega filma prejme Vesno za najboljšo filmsko glasbo, ki jo je ustvaril za kratki film Sto psov Jana Cvitkoviča. Zadnja leta deluje predvsem kot glasbenik, konstruktor inštrumentov ter kot gostujoči predavatelj iz področja kymatike in metamehanike.

 

Boštjan Drinovec
Primož Oberžan

 

Jadranka Ljubičić

 

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana

 

  • Mestna občina Ljubljana

 

Morda vam bo všeč tudi...