DELA NA PAPIRJU /31.8. – 25.9.2016/

 

Skupinska razstava

DELA NA PAPIRJU

VESNA ČADEŽ, NINA ČELHAR, ČRTOMIR FRELIH, POLONA MAHER, MOJCA ZLOKARNIK

 

  1. 8. – 25. 9. 2016

 

Galerija 5 (Gallery 5), Oulu, Finska

 

 

V Društvu likovnih umetnikov Ljubljana napovedujemo gostovanje skupinske razstave Dela na papirju v Galeriji 5 v Ouluju na Finskem, kjer bo med 31. avgustom in 25. septembrom 2016 izbrana dela predstavilo pet članov društva: Vesna Čadež, Nina Čelhar, Črtomir Frelih, Polona Maher in Mojca Zlokarnik. Kuratorka razstave je likovna kritičarka Nataša Kovšca.

 

Skupinska razstava Dela na papirju je del projekta izmenjave razstav med Društvom likovnih umetnikov Ljubljana in Društvom umetnikov Oulu s Finske, ki je slovenski publiki aprila letos že predstavilo dela sedemnajstih sodobnih finskih ustvarjalcev na skupinski razstavi Dela na papirju – sodobna umetnost Finske v ljubljanski Galeriji DLUL.

 

Slovenski del projekta vključuje dvaindvajset del “petih slovenskih ustvarjalcev mlajše in srednje generacije, članov Društva likovnih umetnikov Ljubljana, ki uporabljajo pri svojem ustvarjanju papir kot nosilec slike, narejene v različnih tehnikah – od risarskih do akvarela, akrila in grafike – ali kot material za izdelavo papirnatih objektov. Med deli izbranih avtorjev pa lahko potegnemo tudi tematsko rdečo nit, ki se kaže v raziskovanju fizičnega, družbenega ali osebnega prostora v različnih pomenskih odtenkih”, je v tekstu zapisala Nataša Kovšca.

 

“Osrednji slikarski motiv del Vesne Čadež je prikazovanje razmerja med dvema diametralno nasprotnima svetovoma, urbanim prostorom in naravo, ki se na njenih slikah – kombinaciji akvarela, akrila in ponekod fotografije-kolaža na papirju – medsebojno prepletata v enotno bivanjsko okolje. Iz intimnega prostora – lastnega telesa ali bivalnega okolja – izhaja tudi Nina Čelhar, ki se predstavlja s štirimi deli (večinoma v tehniki akril, flomaster in oglje na papirju), ustvarjenimi prav za finsko razstavo. Tematika del Črtomirja Freliha se, nasprotno, dotika širše družbene realnosti. Osrednji motiv njegovih grafik, izdelanih v tehniki kolagrafije, je lisica, simbol zvitosti in iznajdljivosti, ki velja v slovenskem ljudskem pripovedništvu, pesništvu in likovni umetnosti za kultni lik, s katerim so ljudje že v preteklosti izražali kritiko socialnih razmer. Ikone slovenstva – svobodno interpretirane oblike kozolcev, ki že stoletja sooblikujejo podobo slovenskega podeželja, zasledimo tudi v delih kiparke Polone Maher. Njeni reliefi, izdelani iz mehke lepenke, ustvarjajo zaradi bogato perforirane strukture učinek globine prostora, ki jo dodatno poudarjajo senčni odsevi na galerijski steni. Raziskovanje odnosa med objekti in prostorom je še bolj izpostavljeno v prostorski postavitvi Mojce Zlokarnik, sestavljeni iz treh visečih papirnatih struktur vertikalnih formatov, ki jih je izdelala iz rastlinskih vlaken.”

Nataša Kovšca

 

 

Življenjepisi

Vesna Čadež (1976, Ljubljana) je leta 2004 diplomirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2008 je na ALUO končala še magistrski študij slikarstva pri prof. Metki Krašovec ter videa pri prof. Sreču Draganu. Od leta 2006 je pripravila vrsto samostojnih in skupinskih razstav, med katerimi velja omeniti vsaj sodelovanje na mednarodni slikarski razstavi del umetnikov iz mediteranskih držav L‘ Uomo del Mediterraneo v Muzeju Vittoriano v Rimu (2007) in Majskem salonu 2010 v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, kjer je prejela častno nagrado za mladega avtorja. Poleg slikarstva se ukvarja z ilustracijo, fotografijo in videom.

 

Nina Čelhar (1990, Postojna) je slikarstvo študirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je diplomirala leta 2012 pri prof. Marjanu Gumilarju. Študij nadaljuje na magistrskem programu. Med letoma 2013 in 2014 je obiskovala Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu (DE). Svoja dela je predstavila na več samostojnih razstavah. Sodelovala je tudi na vrsti skupinskih razstav v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Grčiji in Italiji. Leta 2012 je prejela nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za posebne dosežke, lani pa je bila v izbrani deseterici nominirancev za ESSL Art Award CEE 2015, kjer je prejela Collectors Invitation.

 

Črtomir Frelih (1960), grafik in slikar, je leta 1985 diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pri prof. Zvestu Apolloniju. Leta 1990 je zaključil specialistični študij grafike, leta 1997 pa je magistriral s področja likovne didaktike. Je redni profesor za risanje in grafiko na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani ter avtor številnih člankov s področja likovne umetnosti, likovne teorije in likovne pedagogike. Sodeloval je na številnih skupinskih in mednarodnih razstavah. V grafiki je razvil in uveljavil nekatere inovativne  postopke na  področju globokega tiska.

 

Polona Maher (1971, Maribor) je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Bologni (1999) in likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru (2000). Študijsko se je izpopolnjevala na Faculty of Art, Media and Design v Bristolu. Leta 2015 je pridobila naziv docentka za likovno umetnost. Samostojno je razstavljala v Mariboru, Ptuju, Ljubljani ter  v Bologni, Milanu in Bolzanu. Njena dela hranijo v stalnih zbirkah Umetnostne galerije Maribor, muzeja Palazzo Forti v Veroni, Factor banke in v zbirki Kotoran. Za svoje delo je prejela delovno štipendijo sklada Vordemberge-Gildewart (Švica) in nagrado Aletti (Verona).

 

Mag. Mojca Zlokarnik (1969, Ljubljana) je akademska slikarka in grafičarka, izredna profesorica in urednica. Zaključila je dodiplomski (1993) in podiplomski (1995) študij slikarstva pri prof. Metki Krašovec in magistrirala iz grafike pri prof. Lojzetu Logarju (1998) na ALUO v Ljubljani. Študijsko se je izpopolnjevala v Pragi, New Yorku, Parizu, Bolgariji, Nemčiji in na številnih manj formalnih potovanjih. Od leta 2001 do 2015 je bila odgovorna urednica revije Likovne besede, zdaj je članica njenega uredniškega odbora. Od leta 2009 je sourednica zbirke Ljubljana osebno, alternativni vodič. Sodelovala je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Ustvarja na področju slikarstva in umetniške grafike.

 

 

Morda vam bo všeč tudi...