Umetnost na ulici – JURIJ DOBRILA

 

v sklopu umetniških projektov UMETNOST NA ULICI  vas vabimo na novo umetniško akcijo

Jurij Dobrila – ČRNA KROGLA

 

sobota 24. 9. 2016 ob 11.uri, Jakopičevo sprehajališče, park Tivoli.

V primeru slabega vremena se dogodek prestavi na 1.10.2016 ob 11. uri

 

PRISOTNOST ČRNE KROGLE

 

__________________________________________________________________________

V soboto, 24. 9. 2016 bomo lahko priče nastopu črne krogle, ki jo je kipar Jurij Dobrila zasnoval kot simbol protislovja, ki se kaže v sodobnih demokracijah.

Nekaj zanesenjakov je leta 2012 iz grškega otoka “rešilo” ostanke demokracije in jih napihnilo v dve trimetrske krogle  ter pretihotapilo na odprto morje, kjer sta prepuščeni usodi vetra, tokov in časa. Krogla je tudi znak osamljene nevarnosti, vendar to ni tako pomebno, kot sam medij – napihnjena črna krogla, ki lahko skriva marsikaj. Pod vsemi pomeni, ki jih razkriva znak in medij, pa se kaže subjektivnost in zgodba vsakega izmed nas, saj v objekt projicira svoj sum, da nekaj prikriva.  Ali lahko postane prostor krogel družbeni in politični prostor novih idej- ne le drugačne demokracije kot jo imamo, ampak tudi prostor utopičnih projektov, novih kulturnih vrednot, ki bi jih naš obstoječi kulturni arhiv bil pripravljen sprejeti.

Jurij Dobrila je proto-konceptualno kiparsko delo poimenoval »Floating democracy«, ki je v svoji prvi fizični manifestaciji predstavljalo  dve trimetrski krogli. Ti sta bili poleti leta 2012 spuščeni v Egejsko morje, kjer sta svobodno pluli in s svojo črno grozečo pojavnostjo simbolično sporočali na nevarnost, ki se kaže na obzorju prihodnosti, trepet pred morebitnim zatonom demokratičnih pravic ali odtujitvijo civilizacijskih vrednot in njihovo pretvorbo v grožnjo obstoju novega bitja – človeške zveri prihodnosti. Kje v Sredozemlju sta zdaj je vprašanje – predvsem za globalne nadzorne specialiste.

Protislovje, ki se kaže v sodobnih demokracijah je po Hrarariju tisto, kar našo kulturo ohranja in jo razvija. Demokracija pomeni enakopravnost in svobodo. Oboje je predmet spora v sodobni kulturi, saj smo priče nižanju plač in varnosti zaposlitve v srednjem in nižjem razredu, s tem pa omejevanju njihove  enkopravnosti in svobode. Toda če dvignemo davke višjemu razredu, kar bi krilo socialne transferje in povečalo varnost, bi to pomenilo kratenje njihove svobode. V stari Grčiji je bila demokracija omejena le na peščico svobodnih (premožnih) moških. Danes velja za oba spola in za vse državljane. Res pa je, da enakopravnost in svobodo lažje uresničuje višji sloj. Kako razrešiti to protislovje?

V kolikor bi sobotni sprehajalci slučajno naleteli na nastop črne krogle v Ljubljani, naj se z njo fotografirajo in pošljejo svojo rešitev zagotavljanja enakopravnosti in svobode vsem ljudem. Svoje misli naj pošljejo na FB na twitter ali spletno povezavo: http://www.floatingdemocracy.org/

Vid Lenard, kustos

 

 

O AVTORJU: Jurij Dobrila (rojen 1958, Ljubljana). Študiral je na Fakulteti za arhitekturo ter na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani, kjer je leta 1984 tudi diplomiral. Leta 1985-88 je bil sodelavec kiparskih projektov ateljeja kiparja Tomaža Kolariča in kiparja Slavka Tihca. Od leta 1985 je samostojni kulturni delavec.

 

This is a text block. Click the edit button to change this text.

 

Morda vam bo všeč tudi...