35 let DLUL, Društva likovnih umetnikov Ljubljana, 4.10. – 12.11. 2017

Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL) je bilo ustanovljeno 4. marca 1982, ko se je slovensko najstarejše stanovsko društvo likovnih umetnikov preoblikovalo v zvezo društev ZDSLU. DLUL se je ob ustanovitvi zavezal k delovanju za izboljšanje materialnih pogojev umetnikov na področju osrednje Slovenije in popularizaciji njihovega dela. V svoji 35-letni zgodovini so organizirali mnogo razstav, strokovnih predavanj, posvetov in pogovorov o likovni umetnosti, sodelovali so s šolami in likovnimi pedagogi, udeležujejo se likovnih kolonij, sodelujejo z drugimi stanovskimi društvi doma in v tujini ter prirejajo različne založniške akcije. Med osnovne dejavnosti društva spada tudi informiranje članov o specifičnih problemih umetnikov, ki se tičejo ljubljanske regije. Člani DLUL-a so člani različnih odborov in komisij na mestnem nivoju, v okviru katerih lahko pomagajo pri oblikovanju mestne kulturne politike. Že od samega začetka je eden izmed najpomembnejših segmentov njihovega dela borba za ustvarjalne in razstavne prostore, ki je prinesla nekatere uspešno zaključene akcije.

Na razstavi bo predstavljeno delovanje ljubljanskega društva likovnih umetnikov, ki je trenutno tudi največje v zvezi društev in združuje 315 umetnic in umetnikov vseh generacij.

Vodja projekta: Mojca Smerdu

Kustosinji: Asta Vrečko in Maruša Kocjančič