Bitja v novejšem slovenskem kiparstvu

Bitja v novejšem slovenskem kiparstvu

 

Sodelujoče institucije: Umetnostna galerija Maribor, Galerija Lojzeta Spacala Štanjel, Gorenjski muzej, Galerija Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj, Društvo likovnih umetnikov Ljubljana

Razstava Bitja v novejšem slovenskem kiparstvu je nastala v sodelovanju med Umetnostno galerijo Maribor, Galerijo Lojzeta Spacala Štanjel, Gorenjskim muzejem, Galerijo Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj in Društvom likovnih umetnikov Ljubljana.

Izhodišče razstave prvotno niso bila bitja, ampak upodobitve živali. Na razstavi je mogoče videti opice, žuželke, pse, ribe, netopirje, geparda, krokarja, hobotnico, pujsa in druge, ki jih poznamo iz našega ožjega ali širšega okolja. Njihov svet pa se staplja s svetom neprepoznavnih bitij, ki z obstoječo favno nimajo posebne zveze – kakor je v resnici nima niti velika večina na prvi pogled prepoznavnih likov. ‘Naturalistični’ (v tem primeru je označba še bolj ustrezna kakor običajno) ‘portreti’ so na razstavi izjema in ne pravilo; dela so predvsem nosilci takšnih in drugačnih razpoloženj, idej in naukov, včasih arhetipskih, drugič fantazijskih ali, še raje, obojih.

Zaradi takšnega prepleta je kustos dr. Lev Menaše opazil, da se je razstava spremenila v svojstveno tekmovanje med darvinizmom in kreacionizmom. Darvinizem uči, ‘da vrste izhajajo po izvoru iz starševskih oblik s spremembami po naravni selekciji tistih posameznikov, ki so najbolje prilagojeni za reproduktivni uspeh svoje vrste’, medtem ko kreacionizem trdi, ‘da je materijo in vse stvari ustvaril, v bistvu takšne kakor obstajajo zdaj, nek vsemogočni Stvarnik in se niso izoblikovale in razvile postopno’. »Kateri nauk je tokrat zmagal, ni težko uganiti, in sklep je očiten: vsaj kar se umetnosti tiče Darwin ni imel prav. Vsemogočni Stvarniki so ji gospodovali od nekdaj in ji gospodujejo tudi danes,« sklene dr. Menaše.

 

Kustos razstave: dr. Lev Menaše

Umetniki: Mirsad Begić, Janez Boljka, Mirko Bratuša, Jakov Brdar, Dragica Čadež, Peter Černe, Natalija R. Črnčec, Polona Demšar, Stane Jagodič, Viljem Jakopin, Matic Jelčič Kürner, Barbara Jurkovšek, Marko A. Kovačič, Nina Koželj, Damijan Kracina, France Kralj, Erik Lovko, Vladimir Makuc, Iztok Maroh, Marija Prelog, Boštjan Putrich, Saba Skaberne, Mojca Smerdu, Zoran Srdić Janežič, Jože Šubic, Drago Tršar, Klavdij Tutta, Lujo Vodopivec, Jožef Vrščaj

 

 

VLJUDNO VABLJENI!

 

Morda vam bo všeč tudi...