MLADI KURATOR, MLADI UMETNIK: WUNDERBLOCK, Hana Ostan Ožbolt in Luka Savić, 22.8.2018 – 2.9.2018

Razstava Wunderblock ob bok delu starejše datacije Letatlin in revolucija (2015), predstavljenemu na 31. grafičnem bienalu v prostorih Moderne galerije, postavi dve na novo ustvarjeni deli, naslovljeni Svetlo in Temno (2018). Skozi dialog v razstavnem prostoru želijo omenjena tri dela ponuditi vpogled v Savićevo kompleksno in tehnično dovršeno umetniško prakso, ki ni prepuščena slučaju ali improvizaciji, ampak za njo stoji globji premislek – do zdaj ta še ni bila samostojno in bolj celovito predstavljena.

Ko Hal Foster* razmišlja o odnosu med zgodovinskimi in neo avantgardami, opozori na to, da se relevantnost avantgardističenga dela vzpostavlja retroaktivno, z zamikom, v odlogu dejanja (dogodek je zabeležen z drugim, ki ga beleži) oz. v »odloženem dejanju« [deferred action]. Avantgarda se je vrnila in se vrača, vendar se vrača iz prihodnosti; to je njena paradoksna časovnost. Strategijo ‘vrnitve’ določenih idej zgodovinskih avantgard z uporabo metode retroprincipa v svojem delu udejanja tudi Savić. Z reapropriacijo in rekontekstualizacijo nekega umetniškega dela tega reinterpretira; odpira oz. ponuja njegovo drugačno branje.

* Hal Foster, The Return of the Real: The Avant-garde at the End of the Century, An October book, The MIT Press, Cambridge, Massachusetts, 2002, str. 28–29, 32

O avtorjih:

Luka Savić (1990) je umetnik in filozof. Dokončal je Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo na oddelku za grafično oblikovanje. Izobraževanje je nadaljeval na AVA, Akademiji za vizualne umetnosti, po končanem diplomskem študiju vizualnih umetnosti je svojo izobraževalno pot dopolnil na Filozofski fakulteti, kjer je leta 2017 diplomiral na Oddelku za filozofijo. Med leti 2010 – 2017 je bil asistent in sodelavec Mirana Moharja, slovenskega umetnika in člana skupine IRWIN. Sodeluje na različnih kulturnih projektih v Sloveniji in po svetu. 2017 je postal partner David Gothard arhiva, svoje delo je pred kratkim predstavil v sklopu rezidence Mahler and LeWitt Studios v mestu Spoleto v Italiji in na Arte Fiera Polis – BBQ Show v Bologni (2018). Večkrat letno ima predavanja, ki se v večini dotikajo njegovega raziskovanja v povezavi z umetnostjo

Hana Ostan Ožbolt (1991) je diplomirala iz primerjalne književnost in literarne teorije ter nemcistike, trenutno pa je v sklepni fazi magistrskega študija na Oddelku za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti. Zaključila je 15. generacijo Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti (2016) ter v zadnjih letih opravljala številne zaposlitve v polju sodobne umetnosti, mdr. osem mesecev prakso v Galeriji Gregor Podnar (Berlin). Je pobudnica serije prodajnih razstav umetnikov mlajše generacije izven galerijskih prostorov, HOoST (od novembra 2017). O sodobni umetnosti in kulturi občasno tudi piše.