Mladi kurator, mladi umetnik: Eva Žibert in Iza Štrumbelj Oblak: Ko bom velika, bom umetnica

Mladi kurator, mladi umetnik:

Ko bom velika, bom umetnica

Eva Žibert & Iza Štrumbelj Oblak

1. julij-5. avgust (razstava poteka v obliki javnih dogodkov)

Iza in Eva se radi igrata in tega nikakor ne skrivata. Tako v sproščenem duhu prevzemata cikel Mladi kurator, mladi umetnik, pri čemer sta njuni vlogi fluidni. Prostore galerije in okolice poskušata pretopiti v prostor, kjer rigidnost odraslega sveta ne velja in otročja neobremenjenost postane vrednota. Želita ustvariti brezskrbno cono, kjer se slehernik sme zgolj prepustiti zabavi, pozabiti na tuja mnenja, skrbi in dolžnosti, ki bdijo nad njim. To bosta dosegali s pomočjo igre, skupnega temelja vseh naših otroštev, sredstva učenja, druženja in raziskovanja. Ko bom velika, bom umetnica tvori več dogodkov participatornega značaja, ki bodo potekali v obliki različnih iger in izzivov, ki izhajajo iz kolektivne preteklosti.

Osebno dilemo o smiselnosti, nujnosti (ali nepotrebnosti) svojega dela in njegove vloge v družbi umetnica prepušča javnemu premisleku in jo pogojuje z njegovim zanimanjem. Frustrira jo podcenjevalen odnos do umetnosti, ki je ključen za formacijo kulturne družbe – pa naj bo to zaradi navidezne nedostopnosti ali pa zastarelega učnega načrta. Z razposajeno obliko in lahkotno tematiko se dialoško naravnana razstava širi v javni prostor ter gledalce vabi, da postanejo soustvarjalci. Pod vprašaj postavlja odprtost družbe ter se dotakne neizbežne prepletenosti med umetnostjo, življenjem in umetnikovim delom.

Urnik dogodkov:

sreda, 20.7., 18h: Otvoritveni piknik

petek, 22.7., 19h: Turnir med dvema ognjema

sobota, 23.7., 17h: Borba z vodnimi balončki

ponedeljek, 25.7., 18h: Skrivalnice, pantomima, talent show

torek, 26.7., 18h: Otroške igre: zemljo krast, gnilo jajce, črni mož

četrtek, 28.7., 19h: Karaoke

sobota, 30.7., 18h: Lov na zaklad

nedelja, 31.7., 11h: Ekskurzija

torek, 2.8., 19h: Modna revija

četrtek, 4.8., 18h: Praznovanje Evinega rojstnega dne, spanje v galeriji

(zaradi vremena obstaja možnost sprememb)

Pridite se igrat! Ostajamo odprti za predloge!

Prijave na: zibert.eva5@gmail.com ali +386 31 463 173.

O avtoricah

Eva Žibert (1997) je diplomirala iz umetnostne zgodovine ter primerjalne književnost in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Trenutno opravlja šestmesečno praktično usposabljanje iz kulturnega menedžmenta in umetnostne zgodovine v Galleri Heike Arndt v Berlinu. V zadnjem letu je zaključila 1. letnik Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti (2021) ter opravila trimesečno praktično usposabljanje kot galerijski asistent v Barceloni. Novembra 2020 je dokončala neformalno izobraževanje za projektno vodjo pri društvu Pina in Mladi plus, z januarjem 2021 pa je zaključila para-akademski program Akademski oreščki.

Iza Štrumbelj Oblak (1997) končuje dodiplomski študij fotografije na VIST, Fakulteti za aplikativne vede v Ljubljani, preteklo leto pa se je dodatno izobraževala na LUCA School of Arts v Bruslju. V zadnjem času se najraje poslužuje performativnih in participativnih praks, ki ji služijo kot orodje za preseganje družbenih norm. Poleg študija je svoja obzorja širila tako doma kot v tujini s pomočjo različnih izobraževalnih programov, s sodelovanjem na več razstavah in z uvrstitvami na fotografskih tekmovanjih.

Mediji o dogodkih:

Delo

RTV

Radio Študent

Razstavo sta tehnično podprla Cirkulacija in Galerija Škuc.