JAVNI KIPI – 11. Slovenska kiparska razstava

JAVNI KIPI
11. Slovenska kiparska razstava


september 2007

UTEMELJITEV TEME

V precejšnjem delu dosedanje zgodovine, pa tudi v večini svetovnih kultur, so kipi nastajali in učinkovali zlasti kot javni kipi. Zlasti v zadnjem stoletju se je ta praksa nekoliko umaknila kipom (in drugim trodimenzionalnim umetniškim stvaritvam), ki so bili namenjeni zlasti razstavam. V slovenskem prostoru je v zadnjih desetletjih nastalo skrajno malo javnih kipov in plastik in čas je, da poskušamo to spremeniti. Tudi kipi sodijo na javna mesta.

Ker bi torej želeli, da se tudi v Sloveniji kipi in podobna dela ponovno uveljavijo v zunanjih in notranjih javnih prostorih, sem za naslov razstave leta 2007 izbral ťJavne kipeŤ. Kiparke in kiparji lahko torej predložijo za razstavo dela, ki bi jih bilo možno umestiti v konkretne ali domišljijske javne prostore.

Tema in material nista določena. Tako kot v preteklih letih so kiparke in kiparji vabljeni, da izdelajo dela, izmed katerih bo nato narejen izbor, ki bo predstavljen na septembrski razstavi v ljubljanskem Magistratu. Dela (velika ali 25 do 50 cm ali 180 do 210 cm) so lahko v obliki kipov, kompozicij kipov, makete ipd. Lahko jih dopolnjuje nujno potrebna dokumentacija, ki bo obiskovalcem razstave olajšala razumevanje umestitve del v prostor.

 

Dela je potrebno na Zavod za kiparstvo predložiti najkasneje do torka, 14. avgusta 2007.

prof. dr. Aleš Erjavec, selektor razstave

Zavod za kiparstvo
Križevniška ul. 2
p.p. 1577
1001 Ljubljana
t: 041 336 298
e: info@kiparstvo-zavod.si
http://www.kiparstvo-zavod.si

 

Morda vam bo všeč tudi...