MARTA FOLDESOVA 24.8. – 11.9.2016

MARTA FOLDESOVA 24.8. – 11.9.2016

 

Tabula rasa – nepopisana plošča, nepopisan list.

MARTA Földesová – fotografinja

 

”S fotografijami se trudim prikazati otroški svet, ki ni obremenjen s problemi odraslih; svet, v katerem je duša brez bremena in ustvarja sozvočje z realnim svetom. Otrok se rodi s čisto karto, brez vtisov, idej in izkušenj. Ni obremenjen z vrednotenjem, ločevanjem dobrega in zla. V njegovem svetu so izrazi vrednotenja brez pomena. Misli otroške duše imajo prosti, naravni pretok. Otroški svet ni omejen časovno, ne prostorsko. Taka je tudi otrokovo domišljija – nedeterminirana, brezmejna, lahkotna. Otrok ostaja v svojem svetu do trenutka, ko začne prejemati mnenja odraslih. Nepopisani list – otroška duša se tako prične polniti z izkušnjami. Bela čistoča dobiva barvni odtenek. Odpira se novo poglavje v življenju. Ampak do tega trenutka ostaja otrok – ČLOVEK – čista duša, z lahkoto obstoja in  lahkotnostjo bivanja.”

 

MARTA Földesová

Diplomirala je na Filozofski fakulteti, Oddelek za promocijo. Od leta 1997 je delala kot fotoreporterka za slovaške medijske hiše, kot so: »Bratislavský Večerník, Pravda, tednik Moment, Šarm, Plus 7 dni, SmeŽeny, Mama a ja«.

Medtem se je posvečala predvsem reportažni fotografiji, dokumentirala je socialne teme, potovanja in portrete slavnih osebnosti. Od leta 2006 dalje deluje kot samostojna fotografinja, ustvarja v lastnem studiu in posveča se družinski fotografiji. Pomemben del njenega dela je samostojno fotografsko kreiranje in razvoj multi-žanrskih projektov v sodelovanju s številnimi umetniki.

Izbor razstav:
“TABULA RASA” – 1. nagrada v Slovak Press Photo 2015, kategorija Umetnost in šoubiznis;
“MI SMO KOT VI” – razstava portretov oseb z Downovim sindrom;
“ID” – ples, glasba in fotografski projekt, ki raziskuje identiteto posameznika;
“PROSTE ASOCIACIJEA« – vizualni dialog oblikovalke Petre Šištíkove in fotografke  Marte Földešove.

Prevedla: Petra Ana Jakin

 

Morda vam bo všeč tudi...