SLOVENSTVO, IVAN CANKAR IN JANEZ BOLJKA

Razstava z naslovom: SLOVENSTVO, IVAN CANKAR IN JANEZ BOLJKA

Odprtje razstave: 4. april 2018 ob 19.uri, Galerija DLUL, Breg 22, Ljubljana

Trajanje: 4. april – 6. maj 2018

Produkcija razstave: Visart-društvo za organizacijo, izvedbo in promocijo kulturnih projektov

Kurator razstave in izbor likovnih del: Aleksander Bassin

V počastitev Cankarjevega leta bo Društvo VISART, v Galeriji DLUL-a, predstavilo izbor kiparskih, slikarskih in grafičnih del iz zapuščine kiparja in grafika Janeza Boljke, ki se je med slovenskimi sodobnimi likovnimi umetniki zanesljivo najbolj intenzivno in ustvarjalno ukvarjal s Cankarjevim likom. Izbor del bo pripravil Aleksander Bassin, dolgoletni kritiški spremljevalec in ta čas zagotovo najboljši poznavalec Boljkovega opusa.

Umetnik Janez Boljka se je od srede šestdesetih let, ko je prvič razstavil tematski kiparski izbor Cankarjevega lika v ljubljanski Mali galeriji leta 1969, pa vse do srede sedemdesetih 20. stoletja, intenzivno ukvarjal tudi s slikarstvom in grafiko, sicer pa tudi sodeloval na dveh javnih natečajih za spomenik Ivanu Cankarju. Po letu 1974 ni več razstavljal svojega bogatega opusa na omenjeno temo Cankarjevega lika. Razstavni projekt povzema naslov po poglavju iz obsežne Boljkove monografije (Mladinska knjiga, Ljubljana, 1987), v kateri je med večjimi pisci prispeval poseben esej pesnik Tone Pavček, v katerem tudi razglablja o kritiški vlogi pisatelja Ivana Cankarja do Slovenstva. Katalog, ki bo spremljal razstavo, bo ponatisnil omenjeni Pavčkov, še vedno aktualni esej, medtem ko je kurator Aleksander Bassin kritiško analiziral konkretni Boljkov tematski ustvarjalni opus. V katalogu bodo objavljene reprodukcije najznačilnejših Boljkovih del s poudarkom na kiparskih artefaktih.