Majda Gregorič in Vit Rozman, ENITETE, 10.5. – 8.6.2018,

Umetnika Majda Gregorič in Vit Rozman, ki tokrat razstavljata v Galeriji Veselov vrt (Komenskega 8, Ljubljana) znotraj svojega zajetnega umetniškega opusa dopuščata veliko mero razglabljanja o intimni svobodi, o razmerjih med prostorom in skulpturo, pomembno jima je razmišljanje o izbiri materialov glede na ideje, raziskujeta razmerja med abstraktnimi in izrazito konkretnimi formami, tudi razmerja med liričnostjo podobe in njeno konfrontacijo ter med subjektivnim in objektivnim, veliko poudarjata pomen ohranjanja in izpostavljanja avtorske intimnosti, v nasprotju s konvencijami kolektivnosti; oba ustvarjalca skušata iskati znotraj svoje poetike odkritosrčnost in sproščenost do kiparskega medija, ki ga gotovo razumeta kot tisto likovno zgodbo, ki lahko veliko izpove in estetsko okrepi zaznavanja danes.

Kustos: Sarival Sosič

Biografiji avtorjev:

Majda Gregorič Rojena je leta 1960 v Kopru. Obiskovala je medicinsko fakulteto, toda kiparstvo je bilo močnejše in leta 1990 je začela kiparsko ustvarjati v ateljeju akademskega kiparja Vita Rozmana v Trnovem. Njeni kiparski začetki so bili skulpture oziroma portreti iz gline. Pri kasnejšem ustvarjanju uporablja zelo raznovrsten nabor materialov, kot so keramika, les, različne kovine, steklo, najrazličnejši predmeti, grafični tiski, tudi fotografije ter raznoliki svetlobni elementi. Sodelovala je na številnih skupinskih in pripravila mnoge samostojne razstave. Živi in ustvarja v Ljubljani in Gažonu.

Naslov projekta Majde Gregorič:

Femaž preteklih vod, 2005–2018, prostorska postavitev, les, kovina, steklo

Vit Rozman Rojen je leta 1961 v Ljubljani. Končal je študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je nadaljeval tudi podiplomski študij. Sodeloval je na posamičnih in skupinskih predstavitvah, kjer velja omeniti dosedanje delo in vodenje projekta Voda in kipi, ki je potekal deset let predvsem z vsakoletnimi postavitvami del na reki Ljubljanici, njenih brežinah in bližnji okolici. Bil je stalni sodelavec in eden od pobudnikov projekta Grosuplje – Mesto kipov. Kiparsko področje njegovega zanimanja in delovanja so predvsem postavitve v zunanjem javnem prostoru. Med pomembnejšimi so fontane v Domžalah, Tržiču, Ivančni Gorici, kiparske postavitve v Grosupljem in na Vrhniki. Dosedanje delo ga je obogatilo s številnimi izkušnjami, tako pri kiparjenju v kamnu kot lesu. Živi v in ustvarja v Kamniku in Ljubljani.

Naslov projekta

Things, 2015–2018, apnenec, prostorska postavitev

Morda vam bo všeč tudi...