Živel strip! Živela animacija! 2019, 30.1.2019 do 17.2.2019

Živel strip! Živela animacija! 2019, 30.1.2019 do 17.2.2019

 

Forum Ljubljana, Zavod za umetniško in kulturno produkcijo, Metelkova 6, 1000 Ljubljana, core@mail.ljudmila.org, 031 401 556, www.stripburger.org, fb. stripburger, i stripburger

 

Grega Mastnak in Giorgio Carpinteri:

Nepričakovani preobrati

————————————–

Živel strip! Živela animacija! 2019

sreda, 30. jan. 2019, Ljubljana

 

Mednarodni natečaj Živel strip! Živela animacija! – tokrat pod zaporedno številko 15 – se tudi v novi sezoni pričenja z razstavo dvojice avtorjev, katerih delo je namenjeno krepitvi ustvarjalnega navdiha mladih ljubiteljev stripa in animacije. Slovenske barve tokrat zastopa stripar in avtor animiranih filmov Grega Mastnak. Razstavlja izbor starejših stripovskih del, pomemben del predstavitve pa bo obsegal še njegove animirane filme za najmlajše iz cikla Princ Ki-Ki-Do ter serije Bizgeci za vse starosti. Ob Mastnaku bo galerijske stene zasedel italijanski stripar, ilustrator in slikar Giorgio Carpinteri, ki se je pri svojem delu pogosto spogledoval s tradicijo futurizma in neoavantgard: njegova predstavitev obsega izbor reprezentativnih del iz njegovega bogatega in raznovrstnega opusa. Uro pred odprtjem razstave bo v Italijanskem inštitutu za kulturo potekal pogovor z avtorjem in predstavitev njegove zadnje knjige Aquatlantic. Scenografijo razstave bo ustvaril večmedijski umetnik Andrej Štular.

 

 

Grega Mastnak (1969, Ljubljana) je leta 1995 končal redni študij slikarstva na ALUO, leta 1998 pa še slikarsko specialko. V študijskem letu 1994/1995 je bil na študijskem izpopolnjevanju na Filmski akademiji FAMU v Pragi na oddelku za animirani film. V času študija je izdelal prve kratke animacije, objavil prve stripe in bil nekaj let redni zunanji sodelavec tednika Mladina. Med letoma 1997 in 2001 je zrisal in spisal tri daljše stripe (Lov za izgubljenimi rolerji, Eksperiment Dr. Jekla, Sledi v snegu) za reviji PIL in PIL+. Lov za izgubljenimi rolerji je izšel tudi v albumu oz. kot samostojna stripovska izdaja. V tem času je bil tudi aktiven kot slikar in imel nekaj samostojnih razstav. Od leta 2002 se intenzivno ukvarja z animiranim filmom. Med letoma 2002 in 2009 je v vlogi režiserja, scenarista in vodje animacije ustvarjal risano serijo Bizgeci, 2010 pa ustanovil produkcijsko hišo OZOR, zavod za gibljive slike, v okviru katere nastaja nova risana serija Princ Ki-Ki-Do. Do sedaj je s sodelavci, animatorji in glasbenikom, ustvaril 11 kratkih animiranih filmov s Princem Ki-ki-Do-jem v glavni vlogi. V delih Grege Mastnaka se humor prepleta z obilico akcije. Njegovi animirani filmi so bili na ogled v različnih evropskih državah,  Kanadi, Singapurju, na Kitajskem, v Južni Koreji, Avstraliji, na Novi Zelandiji, Japonskem …

 

 

GIORGIO CARPINTERI (07. 06. 1958, Bologna), eno od najostrejših peres svetovnega in italijanskega stripa, je skupaj z Igortom, Lorenzom Mattottijem, Danielem Brollijem, Marcello Jori in Jerryjem Kramskyjem leta 1985 ustanovil skupino Valvoline, umetniški kolektiv, ki je revolucionarno vplival na stripovsko umetnost. Sodeloval je pri odmevnih stripovskih projektih kot so Il mago, Indagini dell’Altroquando, Frigidare in Linus. Njegova zbrana dela so kasneje izšla v albumih Flirt (1984) in Magic encounter (1999). Leta 1999 je na festivalu Lucca Comics prejel nagrado za najboljšega ilustratorja. Na univerzi v Sieni je komunikologe poučeval grafiko. Leta 1986 začne kot avtor in umetniški vodja sodelovati z državno radiotelevizijo RAI in mnogimi drugimi TV postajami (med njimi Disney Channel, NatGeo, Discovery Real Time itd.), stripu pa se začne bolj intenzivno posvečati spet v zadnjem desetletju. Najnovejši njegovi stripovski albumi so ‘Polsi Sottili’ (Coconino/Fandango, 2013), ‘PopEye’ (Oblomov Edizioni, 2017) in ‘Aquatlantic’ (Oblomov Edizioni, 2018).

 

 

Italijanski inštitut za kulturo, Breg 12, Ljubljana

ob 18.00 – pogovor s Carpinterijem  in predstavitev njegove najnovejše knjige Aquatlantic

Galerija DLUL, Breg 22, Ljubljana

ob 19.00 – odprtje razstave

 

Galerija DLUL je odprta:

pon.−pet.: 10.00−18.00, sobota, nedelja: 10.00−14.00  [do 17. 2.]

 

 

BREZPLAČNA VODSTVA ZA ŠOLSKE SKUPINE

Šole se lahko prijavijo na brezplačna skupinska vodstva na: core@mail.ljudmila.org ali po telefonu na 031 401 556 (Katerina)

 

NATEČAJ

Natečaj http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/

Prijavnica http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/zivel_strip_zivela_animacija_19.pdf

 

————————————————————————————————————–

 

Koprodukcija: Vivacomix, Italijanski inštitut za kulturo, Društvo likovnih umetnikov Ljubljana

 

————————————————————————————————————–

Vizualije za novinarje: http://www.ljudmila.org/stripcore/zivel_strip/press/

Morda vam bo všeč tudi...