Borut Korošec HEKTORJEVE SANJE

Razstava v Galeriji Veselov vrt bo na ogled od 13. do 30. septembra 2023.

Družabni dogodek z javnim vodstvom umetnika in kuratorja bo v sredo, 4. oktobra 2023 ob 18. uri.

Vljudno vabljeni!

The exhibition will be on view at the Veselov vrt Gallery, Komenskega 8, Ljubljana, from Wednesday, 13 September 2023. Social event with giuding tour by artist and curator will be on 4. Octobre 2023 at 6 p.m.

Kindly invited!

V Galeriji Veselov vrt se predstavlja akademski kipar Borut Korošec s kiparskim delom Hektorjeve sanje (2023). Skulptura odločno in krhko hkrati stoji in je taktilni ter prosojni prostor, nekakšna zračnost, ki se poraja med elementi in njihovimi odnosi navznoter in navzven. Kljub temu da deluje minimalistično, pa je njena masivnost, njena telesnost zaznavna v nekakšnem medprostoru med njeno čisto formo in nami gledalci, ki se tej formi približamo. Čaroben, skoraj nestvaren se zdi ta vrt sredi glavnega mesta. In za kiparsko ustvarjanje zelo vabljiv izziv. Resnično, ko so vanj postavljene skulpture, vrt postane arhaični prostor, kjer se čas zaustavi in kjer se gledalke in gledalci lahko sproščeno prepustijo umetnosti in njenim energijam. Tudi kipar se je ustvarjalno potopil v arhaično pripoved, saj ga je pritegnila zgodba Hektorjevega življenja in njegovih zadnji trenutkov. Nastal je konj, katerega simbolne konotacije so resnično raznovrstne, toda konj zagotovo predstavlja tisto primarno silo in lepoto, predvsem pa veliko svobodo, ki jo pooseblja konjevo telo, tako pogosto upodobljeno v zgodovini kiparstva kot slikarstva.
Sarival Sosič

Dogodek so omogočili: